Preventie: juist voor jongeren

De jeugdgezondheidszorg was de afgelopen weken vaak in het nieuws. Door de vragen die organisaties voor jeugdgezondheidszorg stellen aan jongeren raken politici en ouders bezorgd. Dat terwijl jongeren zelf hierover volgens mij helder zijn: fijn dat er artsen en verpleegkundigen zijn waarbij zij kunnen aankloppen met vragen en onzekerheden over gezondheid en leefstijl. Dat is waarom het extra contactmoment zo’n waardevolle toevoeging is aan jeugdgezondheidszorg. Door jongeren bewust te maken van een gezonde leefstijl, kunnen zij zich gezond ontwikkelen, langer deelnemen aan de maatschappij en hebben zij ook op latere leeftijd minder zorg nodig.

Vliegende start

Op maandagmiddag 11 februari 2013 stond ik in het IJburg College in Amsterdam. Toen overhandigden GGD Nederland en het NCJ gezamenlijk de handreiking voor de invoering van het contactmoment aan staatssecretaris Van Rijn. Deze handreiking vormde het startsein voor de jeugdgezondheidsorganisaties om actief aan de slag te gaan met de invoering. Nu, ruim een jaar later, kunnen we vaststellen dat de invoering van het contactmoment adolescenten een vliegende start heeft gemaakt. In de laatste peiling die GGD Nederland heeft gedaan onder alle JGZ-organisaties in Nederland, blijkt dat zo’n 90% inmiddels aan de slag is met het contactmoment.

Eigentijdse initiatieven

Puberconsult, Check up nu ff serieus, Jouw GGD Check, Gezond leven, check het even: in de regio’s heeft dit extra contactmoment diverse namen. Samen met jongeren, scholen, gemeenten en andere (keten)partners ontwikkelden de jeugdgezondheidsorganisaties nieuwe initiatieven om jongeren te ondersteunen bij het kiezen voor een gezonde leefstijl. Natuurlijk is hiervoor ook gebruik gemaakt van bestaande projecten of initiatieven. Zo heeft GGD West-Brabant bijvoorbeeld haar schoolverzuimproject M@zl  (pdf) uitgebreid.

Samenwerking met gezondheidsbevordering, scholen en gemeenten

JGZ-organisaties hebben niet alleen partners in de eigen regio gevonden. Ook onderling hebben zij een aantal eigentijdse initiatieven ontwikkeld. Zo werken we nu met landelijke Twitteraccounts @ggdjongeren en @deschoolarts van diverse jeugdgezondheidsorganisaties uit het hele land. De website www.jouwggd.nl, voorheen een jongerensite van GGD Amsterdam, wordt landelijk ingezet. Twaalf jeugdgezondheidsorganisaties werken mee aan een aantrekkelijke website die jongeren aanspreekt. Dat weten we, omdat we dit aan hen hebben gevraagd. Zo maken we samen nog beter gebruik van eigentijdse middelen om jongeren bewust te maken van een  gezonde leefstijl.

Basistakenpakket

De invoering van dit extra contactmoment voor adolescenten gebeurt in opdracht van minister Schippers en wordt opgenomen in het basistakenpakket. Met de toezegging van staatssecretaris Van Rijn is het nieuwe contactmoment geborgd vanaf 2015. Het jaar 2014 staat, net als 2013, in het teken van jongeren. De jeugdgezondheidszorg heeft, vaak samen met jongeren, de voorbereidingen getroffen en levert zo lokaal maatwerk. Een mooi resultaat, want het betekent dat jongeren, overal in Nederland, ook na hun 14e, ondersteund worden bij de keuze voor een gezonde leefstijl.

Column in Captise – hét portaal voor de jeugdgezondheidszorg.  Deze column is onderdeel van het landelijke project Extra Contactmoment Adolescenten.